Scannning / RFID / mobile devices

Mobiele ondersteuning bij het verstrekken van informatie en het verzamelen van data wordt steeds belangrijker. Onafhankelijkheid van plaats en tijd staat daarbij voorop. Evologics helpt u bij de inrichting van een goede oplossing. Daarbij kunnen we putten uit een rijkdom aan technieken en middelen. RFID, Barcode Scanning, Hand- en Heftruck terminals, Smart Phones, Tablets etc.; al naar gelang de wensen kan gekozen worden uit de mogelijkheden. Hierna worden een paar opties verder besproken.

RFID

RFID staat voor Radio Frequency Identification. Dit is een technologie waarmee data via radiosignalen vanaf een tag wordt gelezen door een speciale ontvanger. Het is ook mogelijk om gegevens op te slaan in een tag.

Een RFID tag is een object dat bevestigd wordt aan of in een product, dier of persoon. Via radiosignalen kan identificatie plaatsvinden. Er zijn vele soorten en vormen tags. Ieder object dat radiostraling doorlaat, kan een tag bevatten. Voorbeelden hiervan zijn een label, een sleutelhanger of een glazen/kunststof buisje. De afstand waarover een tag wordt gelezen, varieert van millimeters tot enkele meters. De meeste RFID tags bestaan uit twee onderdelen: de chip voor het opslaan en verwerken van informatie en de antenne voor het ontvangen en verzenden van de radiosignalen.

Er bestaan drie algemene soorten RFID-tags: passieve, actieve en semi-passieve tags. Passieve tags hebben geen eigen energiebron en zijn passief totdat ze energie krijgen van buitenaf. Deze energie wordt afgegeven door de RFID-ontvanger. Actieve en semi-passieve tags beschikken over een eigen energiebron, gewoonlijk in de vorm van een kleine batterij.

RFID-tag

Scanning

De barcode, ook wel streepjescode genoemd, is wereldwijd de meest gebruikte vorm om data vast te leggen. Automatisch wordt de data snel en foutloos gelezen. In Nederland is de barcode geïntroduceerd in de jaren zeventig. Sindsdien heeft de barcode toepassingen gevonden in vele branches.

Oorspronkelijk bevatte de barcode gegevens in de vorm van variaties in de breedtes en tussenruimtes van een aantal parallel geplaatste streepjes. Dit zijn de zogenaamde lineaire of één dimensionale (1D) barcodes. Naast de 1D barcodes bestaan er ook 2D barcodes. Deze staan ook wel bekend als de matrix codes. De matrix codes bestaan niet uit streepjes, maar uit een raster met vierkante stippen.

Er zijn twee manieren om barcodes te scannen. De oudste en meest bekende is de laser- scanner. Hierbij wordt een laserstraal gebruikt om de barcode te lezen en te decoderen. Laserscanners kunnen alleen 1D barcodes en gestapelde barcodes lezen. De tweede methode is het lezen van barcodes met een zogenaamde imager. Dit is een camera die een foto van de barcode maakt, waarna software voor de decodering zorgt. Imagers kunnen zowel 1D als 2D barcodes lezen. Beide methodes worden veel gebruikt en hebben hun eigen voor- en nadelen.

Scannen_barcode_scanner

Handterminals

U bent ze vast wel eens in de supermarkt tegengekomen: de vaak bliepende kastjes waarmee een ijverige medewerker de bestellingen vastlegt. Deze draagbare apparaten worden ‘handheld terminals’, ‘Portable Data Terminals’ (PDT) of in gewoon Nederlands handterminals genoemd.

De handterminals zijn er in vele soorten en maten. Er zijn diverse merken op de markt. Als gemeenschappelijk kenmerk hebben ze een LCD-display, een toetsenbord met tussen de 20-50 toetsen en de mogelijkheid tot lezen of scannen van barcodes. Bij de huidige modellen spelen optimale functionaliteiten, gebruikersvriendelijkheid, ergonomie en design een belangrijke rol.

De handterminals worden meestal niet op kantoor gebruikt maar in omgevingen waar het tegen een stootje moet kunnen. Wie de technische specificaties er op na slaat, leest dat een val van 1,50 m op een betonnen vloer geen probleem mag zijn. Daarnaast bestaan er ook uitvoeringen voor andere extreme omstandigheden, zoals koude en vochtige omgevingen.

2

Heftruckterminals

De huidige truckterminals zijn speciaal ontwikkeld voor zware logistieke en industriële omgevingen. De devices zijn bestand tegen extreem lage temperaturen tot -30 graden C, stof, sterke schokken en vibraties (tot 24G) onder andere veroorzaakt door onregelmatige ondergronden.

De meeste devices zijn uitgerust met 6 communicatiepoorten voor gelijktijdige aansluiting van onder andere een extern keyboard, barcodescanner, printer, RFID reader, Audio VOIP Handset en ten behoeve van het laden van software applicaties via een standaard USB poort, indien dit niet draadloos kan geschieden.

Het heldere kleurenscherm is onder alle omstandigheden goed afleesbaar en het touchscreen kan zelfs met handschoenen worden bediend.

heftruckterminals

Smart Phones

Meer en meer willen we niet alleen via de PC op de hoogte blijven en communiceren, maar ook gebruik maken van kleinere en meer mobiele apparaten. Via deze media kunt u op de hoogte blijven van het reilen en zeilen van het bedrijf en informatie terugsturen.

Smartphones